Lens house.

This North London project involved extending a nineteenth century house to create a home office, and to increase the size of the existing living room. This was done using a clever design involving two tapered volumes that project into the garden – the first wrapped around the side and rear of the property, and the second extending out at the back at first floor level.

project details

  • Glass walls follow the lines of the intricate spaces and allow the unique structural shapes to dominate the vision.
  • A set of shaped glass walls were installed at either end of the home office, including an over-sized window at the rear and door on the front.
  • A single large glass wall was installed at first floor level to create a bay window for the now-extended living room that hangs over the garden.
  • A large framed sliding door links the dining room with a small patio outside, which leads to the mature garden beyond.
  • Two origami-like glass roofs installed in the living room and home office ensure the spaces benefit from maximum natural light.

rural project overview

Alison Brooks Architects

North London


Paul Riddle & Jake Fitzjones