Case Studies

St. Ethelburga’s Centre for Reconciliation and Peace

Type

Historical, Public, Urban

When

2011

By

Cantifix

St Ethelburga's Centre for Reconciliation and Peace was originally built in the 15th century and was one of the few City churches to survive both the Fire of London and the 2nd World War undamaged.

The staff at the centre wanted to build a draft lobby, which also reduced the external noise levels to maintain the peaceful and contemplative atmosphere.

The Glass

  • The box is double glazed and uses acoustic glass to insulate the interior from the busy streets outside and create an internal lobby.
  • A Pureglaze door was included in the design to minimise the impact and enhance the inter-relationship between the old and new.
  • The small frameless glass extension does not block any of the natural light coming through the existing windows and the reflections add to the sense of tranquillity.
Other Case Studies
Glazed extension with glass walls and corner glazing overlooking rolling green hills

Borders

Historical
Woman sitting on a diving platform in front of a frameless glass wall

Stepping Stone House

Rural
Bespoke glass atrium viewed from outside

Baker Street

Commercial