Mies X King George

Inspired by the intricacate, decorative framework and light, airy interior of a Victorian glasshouse, this is a rather curious design. The thick, black steel beams weren't stricly necessary on a structural basis, but a nod to the project's inspiration. They're also unusual in that the glass is suspended from these beams, rather than the glazing being bonded to framework as in more traditional structural glazing. A pocket door slides into the wall, opening up the space to the garden.

This small, quirky extension restores light to the back of a typically dingy Victorian terrace, while connecting the interior and exterior, demonstrating how even a simple glass structure can completely transform the way a space looks and feels.

project details

  • The building is grade II Listed, and while we have lots of experience in working on listed buildings, it is unusual to see such a conspicuous extension permitted on a listed building.
  • In a rather topsy-turvy way of working, the steels were installed prior to our glass going in and the glass is fixed onto the underside. Not only was this a challenge to design, but it was also rather tricky to install - thankfully our designers and installers were more than up to the task!
  • The sliding pocket door at the end of the extension was completely bespoke. Shaped glass units and custom thermal insulation panels were combined to create a screen that slides into a pocket in the wall to completely open up the extension.

rural project overview

CAN

London

2018

Jim Stephenson Photography