Type

Historical, Rural

When

2019

By

Cantifix

Built in 1858, this stunning home in the Scottish Borders had a traditional metal-framed conservatory that was in dire need of updating, so TFH Reeve were drafted in to add a contemporary garden room and overhaul the outdated, heavily framed conservatory and make the most of dramatic views over the Scottish Borders.

In addition to maximising the views of rolling, green hills, part of the brief was to increase natural light to the space, allowing our client to enjoy as much time in the space as possible.

The Challenge

A major challenge when working on historical buildings is satisfying planning departments, who often stipulate that any works carried out must not have a significant visual impact on the existing building or structure. This is especially difficult when creating a large multi-use space such as the one TFH Reeve designed for this project.

The Vision

In line  with the strident guidance from the planners, TFH Reeve designed the extension as a minimally-framed glass box to reduce the visual impact on the existing building.

Now that the designs had been drawn up, Cantifix were the obvious choice, not only because of our extensive experience in dealing with listed buildings, but also down to our product range is particularly suited to this sort of work with our extensive use of frameless glass and Sky-Frame minimally-framed sliding doors.

The Glass

We used a mixture of products to meet planning guidelines, but the undoubted stars of the show on this project were two UV corners standing at over 3.5m tall, affording the client spectacular, unobstructed views over the breathtaking landscape of the Scottish borders.

To ensure the views were as expansive as possible, we also used a combination of fixed and sliding Sky-Frame panels, with sightlines as low as just 30mm. The Sky-Frame doors open up to 4m on the “front” elevation and 3m on the side, allowing the client to open up their space to the outside world (famously fickle Scottish weather permitting!)

The Results

With this project, the results speak for themselves. From a rather outdated, clunky (not to mention poorly insulated) turn-of-the-century metal-framed conservatory to a frameless glass wonder, the client can now enjoy almost uninterrupted views of the rolling green hills year round, from the depths of winter to the height of summer.

Our expertise in dealing with listed buildings also ensures the grandeur and beauty of the existing house will be protected for years to come, keeping the planners happy as well!

Photography by George Sharman. View and download our digital lookbook here.

Other Case Studies